26/7/11

2 La cumparsita

Το «La cumparsita» είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα τραγούδια tango όλων των εποχών. Γράφτηκε από τον 18χρονο Ουρουγουανό Gerardo Matos Rodríguez το 1916. Ο Gerardo Matos Rodríguez ήταν φοιτητής αρχιτεκτονικής στο Μοντεβιδέο και γιός του Emilio Matos ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης του Μοντεβίδεο Moulin Rouge.
Ο Gerardo Matos Rodríguez έδειξε το τραγούδι στον Roberto Firpo που ήταν αρχιμουσικός στο cafe La Giralda. Μόλις ο Firpo είδε την μουσική διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ καλό tango. Έτσι το αγόρασε από τον Matos Rodríguez για 20 πέσος.
Το τραγούδι αρχικά είχε δύο μέρη. Στην συνέχεια ο Firpo πρόσθεσε το τρίτο μέρος που το πήρε από τα δικά του άγνωστα tangos "La gaucha Manuela" and "Curda completa". Επίσης χρησιμοποίησε και τμήμα του τραγουδιού "Miserere" από την όπερα Il trovatore του Giuseppe Verdi

Παρακάτω μια πολύ όμορφη εκτέλεση από τον "σολίστα" Ορέστη Τσαταλμπασίδη και από τον δάσκαλό του Δημήτρη Μπαχτσεβανίδη.

2 σχόλια :

  1. Πολύ όμορφη εκτέλεση. Συγχαρητήρια! Και το κομμάτι όντως εξαιρετικό. Το είχα εκτελέσει κ γω σε μια συναυλία του ωδείου (πριν χρόνια βέβαια) αλλά στην κιθάρα. Μπράβο σου Ορέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα δημοσιεύονται όλα ανεξαιρέτως τα σχόλια εκτός από αυτά με ανάρμοστο περιεχόμενο τα οποία και θα διαγράφονται αμέσως.

Αρχειo αναρτησεων του site