5/2/12

0 Η Αραβική άνοιξη

Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση "Αραβική άνοιξη" από μεγαλύτερους ανθρώπους ή στις ειδήσεις και αναρωτιόμαστε τι σημαίνει. Σας διαβεβαιώνω ότι σημαίνει πολλά πράγματα και σχετίζεται με πολλά γεγονότα που αφορούν αποκλειστικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις οποίες κυριαρχούσε και σε κάποιες ακόμη κυριαρχεί το δικτατορικό - τυραννικό πολίτευμα.
 Η Αραβική άνοιξη ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010 με απώτερο σκοπό την δίωξη των ανελέητων δικτατόρων των Αραβικών χωρών που δεν εκλέχθηκαν δημοκρατικά ταγοί του κράτους τους, αλλά χρησιμοποίησαν το
στρατό για να πάρουν την εξουσία, κυβερνώντας το κράτος τους για δεκαετίες. Έτσι πριν δύο χρόνια ο λαός επαναστάτησε και αποφάσισε να "ρίξει"  αυτούς τους τυράννους. Όμως με μια τόσο απλή περιγραφή των γεγονότων δίδεται η αφορμή να τεθούν πολλά ερωτήματα όπως:
Γιατί ονομάστηκε αυτή η επανάσταση Αραβική άνοιξη ή Γιατί οι άνθρωποι επαναστάτησαν κατά αυτών των "αιμοβόρων" δικτατόρων τώρα και όχι παλαιότερα?
Θα μπορούσε κάποιος να δόσει τις παρακάτω απαντήσεις.
  Η Αραβική άνοιξη ονομάστηκε έτσι γιατί οι άνθρωποι των Αραβικών κρατών άλλαξαν εποχή και από τον βαρύ σκληρό και αφιλόξενο χειμώνα που συμβολίζει τα άσχημα δικτατορικά χρόνια, γυρνάνε σελίδα και επαναδιοργανώνουν μια νέα Αραβία, τα χρόνια της οποίας θα είναι όμορφα σαν την άνοιξη.
  Οι άνθρωποι δεν ξεκίνησαν αυτήν την επανάσταση πιο παλιά, γιατί η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης ελέγχονταν από το κράτος, δηλαδή από τον δικτάτορα και έτσι δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να επαναστατήσουν. Αργότερα όμως εφευρέθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Myspace, τα οποία δεν ελέγχονταν από το κράτος και έτσι οι άνθρωποι μπορούσαν ελεύθερα να οργανώσουν αυτές τις επαναστατικές διαδηλώσεις.
   Αυτή είναι η άποψη του περισσότερου κόσμου.  Όμως η άποψη κάποιων διαφορετικά σκεπτόμενων ανθρώπων είναι ότι οι δυτικοί και κυρίως οι Αμερικανοί συνέβαλλαν και αυτοί στον ξεσηκωμό των Αράβων κατά των δικτατόρων (Μπεν Αλί, Μουαμάρ Καντάφι, Χόσνι Μουμπάρακ κ.α) αφού αυτοί δεν συνεργάζονταν πια με τους Δυτικούς. 
Επίσης υποστηρίζουν, ότι ο κυριότερος λόγος που οι Δυτικοί συνέβαλλαν στην Αραβική άνοιξη είναι ότι οι δικτάτορες απαγόρευσαν την διανομή πετρελαίου προς αυτούς.. Εγώ συντάσσομαι με την δεύτερη άποψη γιατί συνήθως τα πάντα γίνονται με κάποιο κέρδος.
  Κατά την άποψή μου η Αραβική άνοιξη είναι κάτι καλό, γιατί προσδοκεί ένα καλύτερο αύριο, ένα δημοκρατικό μέλλον. Όμως είναι και οδυνηρή για κάποιους επαναστάτες που αγωνιζόμενοι για την δικαίωση της επανάστασης, έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. Ελπίζω αυτοί οι άτυχοι να ανταμειφθούν για την αυτοθυσία τους με κάποιο άγνωστο σε εμάς τρόπο!
  Τώρα η Αραβική άνοιξη με την ταχύτητα του φωτός έχει φτάσει στην Συρία και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον "βαρύ και σκληρό Συριακό χειμώνα"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θα δημοσιεύονται όλα ανεξαιρέτως τα σχόλια εκτός από αυτά με ανάρμοστο περιεχόμενο τα οποία και θα διαγράφονται αμέσως.

Αρχειo αναρτησεων του site