22/1/13

0 Αριστεία στην Ελληνική Εκπαίδευση

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της ΕΜΕ , Δρ. Μανώλη Κρητικού , στην Ημερίδα "Αριστεία στην Ελληνική Εκπαίδευση : Αφηγήσεις μαθητών με διακρίσεις σε επιστημονικές Ολυμπιάδες"

Αγαπητοί Κυρίες και Κυρίοι , Αγαπητά παιδιά
    Σήμερα ζούμε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα και όλοι έχουμε μεγάλη ευθύνη να μην την αφήσουμε να οδηγηθεί σε μαζική απελπισία και απογοήτευση. Η χώρα μας έχει  ανεξάντλητες αρετές και πλεονεκτήματα με πολλά παραδείγματα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, σε όλες τις δύσκολες περιόδους ο  ελληνισμός ήταν πάντα εκεί, καινοτόμος και
εξωστρεφής.
    Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δίνει την δυνατότητα η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η αριστεία και η διάκριση να υπάρξει στην κουλτούρα που αναπτύσσεται στον εκπαιδευτικό, στο μαθητή, στη σχέση του σχολείου με την κοινωνία, στη σχέση του πανεπιστημίου με την οικονομία και την κοινωνία και στη σύνδεση όλων αυτών μεταξύ τους.
    Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μέσα από την συνεχή δραστηριότητα της επικοινωνεί και συνεργάζεται με παιδιά που επιτυγχάνουν διακρίσεις κατά την διάρκεια των σπουδών τους.
    Με τους πανελλήνιους Μαθητικούς και φοιτητικούς Διαγωνισμούς , τις εκδόσεις μας , τα Μαθηματικά Καλοκαιρινά Σχολεία έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε με παιδιά που παρουσιάζουν καινοτόμο δραστηριότητα , έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και έχουν την θέληση να επιτύχουν επιδόσεις υψηλότερες από τον μέσο μαθητή.
    Τα παιδιά αυτά πρέπει να μπορούν να εκδηλώνουν τις δυνατότητες τους στην σχολική πραγματικότητα. Αυτό το γνωρίζουμε σαν Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και οι δραστηριότητες μας καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των παιδιών.
    Ο «εμπλουτισμός των διδακτικών προγραμμάτων» με στόχο την αύξηση των μαθησιακών εμπειριών σε βάθος και εύρος βοηθάει στην αξιοποίηση των ικανοτήτων των μαθητών εντός και εκτός σχολικής τάξης.
      Για τα μαθηματικά οι μαθητές που επιτυγχάνουν επιδόσεις υψηλότερες από τον μέσο μαθητή :
•    Μαθαίνουν και καταλαβαίνουν μαθηματικές ιδέες πολύ γρήγορα ενώ επιδεικνύουν πολλαπλές στρατηγικές στην επίλυση προβλημάτων.
•    Αλλάζουν εύκολα προσεγγίσεις και επιλέγουν αποτελεσματικές και καινοτόμες λύσεις στην διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.
•    Εξοικειώνονται εύκολα με τα σύμβολα και τον χώρο. Αναλύουν σε βάθος τα προβλήματα , δουλεύουν με ακρίβεια, χρησιμοποιούν τα μαθηματικά σε άλλους τομείς.
      Στην σημερινή ημερίδα θα πρέπει να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που αφορούν :
•    Τα προβλήματα και τις ανησυχίες των μαθητών που έχουν την ικανότητα και την θέληση να επιτύχουν επιδόσεις υψηλότερες από τον μέσο μαθητή.
•    Τα προβλήματα και τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και γονέων των  χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών.
•    Τα καινοτόμα προγράμματα που θα πρέπει να υλοποιήσουν φορείς της Πολιτείας και οι Δομές που ασχολούνται με την Παιδεία για την εκπαίδευση αυτών των μαθητών Το επιδιωκόμενο για μας την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά μας στην αριστεία στην Ελληνική Εκπαίδευση.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θα δημοσιεύονται όλα ανεξαιρέτως τα σχόλια εκτός από αυτά με ανάρμοστο περιεχόμενο τα οποία και θα διαγράφονται αμέσως.

Αρχειo αναρτησεων του site