6/11/13

0 Συνέντευξη Παναγιώτη Λώλα


Για την συνέντευξη ενός άλλου φωτεινού μαθηματικού μυαλού της τελευταίας εξαετίας του Παναγιώτη Λώλα, εδώ.

0 Ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Χάρη Τσαμπασίδη

Για να ακούσετε την ραδιοφωνική συνέντευξη ενός φωτεινού μαθηματικού μυαλού και εξαιρετικού παιδιού που  είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά, του Χάρη Τσαμπασίδη, πατήστε εδώ

6/7/13

0 7o καλοκαιρινό μαθηματικό σχολείο στην Λεπτοκαρυά



Γεια σας παιδιά, επανέρχομαι και πάλι έπειτα απο μία μεγάλη, κουραστική, αξέχαστη εβδομάδα με πάρα πολλά ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ αλλά και αρκετό παιχνίδι και διασκέδαση. ''Παν μέτρον άριστον" όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας.
Φέτος για πρώτη μου φορά, και ελπίζω όχι τελευταία, συμμετείχα στο 7ο Μ.Κ.Σ (Μαθηματικό Καλοκαίρινο Σχολείο) από το οποίο έλαβα αρκετές γνώσεις και εμπειρίες που θα μου ειναι αρκετά χρήσιμες στο κοντινό μέλλον! Επίσης γνώρισα πολύ σημαντικούς και μορφωμένους ανθρώπους όπως τον κ. Φελλούρη, τον κ. Τυρλή και τον κ. Ζώτο. Οι δύο τελευταίοι μου έκαναν και μάθημα και με τον τρόπο τους με έκαναν να αγαπήσω τα μαθηματικά ακόμα περισσότερο.
Επίσης γνώρισα πολλά καλλιεργημένα παιδιά με αρκετές μαθηματικές αλλά και ΜΟΥΣΙΚΕΣ γνώσεις. Έτσι ταιριάξαμε απόλυτα χωρίς μεγάλη δυσκολία.
Το καθημερινό μας πρόγραμμα ήταν περίπου το εξής: Ξυπνούσαμε με τα παιδιά από το δωμάτιο στις 7 το πρωί. Κατά τις 7:30 πηγαίναμε για πρωινό και στις 8:30 δύο γραφικά τρενάκια μας μετέφεραν στο Γ.Ε.Λ Λεπτοκαρυάς όπου γινόταν το μάθημα.
Στην τάξη μου (Α' Λυκείου) ήμασταν δύο παιδιά από τα δύο άκρα της Ελλάδος. Εγώ και ένα παιδί από την Κρήτη, ο Παναγιώτης, αλλά και παιδιά από μακρινά νησιά και τόπους. Το μάθημα τέλειωνε στις 13:30 και μόλις φτάναμε στο ξενοδοχείο ορμούσαμε όλοι με μανία στο εστιατόριο (Ο Θεός να το πει εστιατόριο) για να προλάβουμε το φαγητό (Ο Θεός να το πει φαγητό). Μετά είχαμε ξεκούραση στα δωμάτια μέχρι τις 5 και από τις 5 μέχρι τις 8, 8:30 πηγαίναμε για τένις, μπακετ, στην πισίνα ή οτι άλλο θέλαμε που να ήταν επιτρεπτό. Στις 22:00 βλέπαμε ταινίες (όπως την La habitacion de Phermat κλπ) και στις 00:30 πηγαίναμε για ύπνο.
Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία την οποία επιθυμώ να ξαναζήσω.

Υ.Γ : Το πρόγραμμα δεν το εκτελούσαμε κατά γράμμα, κάναμε κάποιες αλλαγές (όχι απαραίτητα μικρές).

18/6/13

0 Η Κ.Ο.Θ ταξιδεύει


 Στις 15/6/2013 μαζί με τον δάσκαλό μου και τον φίλο μου τον Δημήτρη παρακολουθήσαμε στο μουσικό μέγρο Κομοτηνής τον σολίστα βιολιού Σίμο Παπάνα να ερμηνεύει Beethoven και  Tchaikovsky με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

3/6/13

1 Βράβευση στο κλειστό γυμναστήριο


Στιγμιότυπα από την βράβευσή μου στις 1-6-2013 στο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας και για τις επιτυχίες μου στα Μαθηματικά!

12/5/13

0 Vivaldi in Α minor for two violins


Με την δασκάλα μου κα Ραίσα βιολί και την κα Μαρίνα στο πιάνο!

26/4/13

0 Το κυνήγι του θησαυρού!

-Ντέιβ, πως πάει η δουλειά, ρώτησα κουρασμένα και μ'ένα ύφος αγανακτισμένο
-Απ'το πρωί σκάβουμε και το μόνο που βρήκα είναι ένας χαζοπάπυρος και μερικά κόκαλα. Βαρέθηκα πια! Δέκα μήνες και τίποτα το σημαντικό δεν έχει βρεθεί. Άμμος, άμμος και πάλι άμμος. 
- Κοίταξε καθόλου στον πάπυρο?
- Τι να κοιτάξω μωρέ, λες και θα καταλάβω τίποτα; είπε νευριασμένα ο Ντεϊβ .
Άκου " Στην αρχή Α...... τομ΄ς... αμέσων του ...ιο νε.."Βγάζεις νόημα? Αν ναι, ρίξε μια φωνή, θα είμαι στη σκηνή. Αύριο ξημερώματα φεύγουμε. Γυρίζουμε Εδιμβούργο, είπε και πέταξε τον πάπυρο στο χώμα.

   Με τον Ντεϊβ ήμασταν φίλοι από το δημοτικό. Γνωριστήκαμε στην Α τάξη και από τότε Ντεϊβ και Νάιτζελ ήταν ένα. Αν και εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες ταιριάζαμε απίθανα. Επιβεβαιώναμε τον κανόνα" τα ετερώνυμα έλκονται"! Συμπληρώναμε ο ένας τον άλλο! Ο Ντεϊβ απολάμβανε την παρέα των κοριτσιών ενώ εγώ μελετούσα μαθηματικούς τύπους. Όπου κι αν έβλεπες ποδοσφαιρική ομάδα , ο Ντεϊβ πρώτος-πρώτος με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο και το 10άρι να στολίζει την φανέλα του. όμως όποιος ήθελε ένα 20άρι να ομορφαίνει το γραπτό των μαθηματικών, με παρακαλούσε για ιδιαίτερα μαθήματα.

  Αλλά στο λύκειο τα πράγματα άλλαξαν απότομα. Ο γυναικείος πληθυσμός παράτησε τον Ντεϊβ και άρχισε να ασχολείται με πιο ουσιώδη πράγματα, όπως η μελέτη εξισώσεων του Euler  ή τα σύνολα και την θεωρία των παιγνίων του J. Nash. Έτσι για μένα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσελκύσω το άλλο φύλλο με τις μαθηματικές μου ικανότητες. Γι'αυτόν τον λόγο, σιγά-σιγά η φιλία μας άρχισε να φθείρει. Έτσι από κολλητοί γίναμε καλοί φίλοι και έπειτα απλά γνωστοί. 

  Όπως είχαμε και κάτι κοινό. Και οι δύο είχαμε έναν κοινό στόχο. Να ανακαλύψουμε έναν θησαυρό που θα μας οδηγούσε στα πλούτη και στη δόξα. Πολλές φορές ονειρευόμουν πως κολυμπούσα σε ένα χρυσαφί ωκεανό από χρυσά περιδέραια, Σουηδικές κορώνες, Αγγλικές λίρες, καταπράσινα σμαράγδια και εκατοντάδες ζαφείρια που σου θάμπωναν τα μάτια. Αλλά όταν ξυπνούσα από τον βαθύ μου ύπνο, το μόνο που μου θάμπωνε τα μάτια ήταν το φως του ήλιου που εισχωρούσε βίαια στο δωμάτιό μου.

   Όμως ας επιστρέψουμε στην αναζήτηση του μοιραίου θησαυρού που πήρε βάναυσα τόσα χρόνια από την μικρή ζωή μου......(Εδώ κουράστηκα. Η συνέχεια της ιστορίας αργότερα)


26/2/13

0 Το τερπνόν μετά του ωφελίμου


Ξεκούραση και διασκέδαση στο Allou Fun Park και στην Πλάκα, μετά την συμμετοχή μου στον διαγωνισμό του Αρχιμήδη της Μαθηματικής εταιρείας!

20/2/13

0 ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ

Πολλά συγχαρητήρια στον Ορέστη που κατάφερε και πέτυχε και στον "ΕΥΚΛΕΙΔΗ", γιατί είναι ο μοναδικός μαθητής της 6ης Δημοτικού που συμμετείχε στον διαγωνισμό του Ευκλείδη της Β' Γυμνασίου. Τα αποτελέσματα εδώ. Στην επιτυχία του αυτή αναφέρθηκε και το gatzoli. Πλέον ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για Αθήνα όπου θα διαγωνισθεί στην 3η και τελευταία φάση αυτού του όμορφου μαθηματικού ταξιδιού στις 23/2/2013, τον "ΑΡΧΙΜΗΔΗ". Ο αρχικός μας σχεδιασμός προέβλεπε να πετύχει στον "ΘΑΛΗ" της Β' Γυμνασίου! Κατάφερε να υπερβεί τον στόχο και να πετύχει και στον "ΕΥΚΛΕΙΔΗ". Δυστυχώς δεν είχαμε τον χρόνο για να προετοιμασθεί καλύτερα για τον "ΑΡΧΙΜΗΔΗ". Πηγαίνουμε στην Αθήνα λοιπόν για ότι καλύτερο και με σκοπό να απολαύσουμε το ταξίδι και να αποκτήσει εμπειρίες! Συγχαρητήρια Ορέστη!

2/2/13

0 Violin Concert Op.12 I.Allegro Risoluto του F.Seitz

  
Από την παράσταση στο Δημοτικό θέατρο που έδωσαν οι μαθητές που αρίστευσαν στις εξετάσεις εξαμήνου του Ωδείου!


1/2/13

0 16η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα μικρών

Για λεπτομέρειες που αφορούν στην 16η Βαλκανική Ολυμπιάδα των μικρών που διενεργήθηκε στη Βέροια από 25 εως 29 Ιουνίου 2012 εδώ
 

22/1/13

0 Αριστεία στην Ελληνική Εκπαίδευση

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της ΕΜΕ , Δρ. Μανώλη Κρητικού , στην Ημερίδα "Αριστεία στην Ελληνική Εκπαίδευση : Αφηγήσεις μαθητών με διακρίσεις σε επιστημονικές Ολυμπιάδες"

Αγαπητοί Κυρίες και Κυρίοι , Αγαπητά παιδιά
    Σήμερα ζούμε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα και όλοι έχουμε μεγάλη ευθύνη να μην την αφήσουμε να οδηγηθεί σε μαζική απελπισία και απογοήτευση. Η χώρα μας έχει  ανεξάντλητες αρετές και πλεονεκτήματα με πολλά παραδείγματα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, σε όλες τις δύσκολες περιόδους ο  ελληνισμός ήταν πάντα εκεί, καινοτόμος και

7/1/13

0 Σοφές κουβέντες...

Η κα Ελένη Μήτσιου προλογίζει το βιβλίο του κου Σωκράτη Ρωμανίδη" με τις παρακάτω μεστές από περιεχόμενο κουβέντες"

 Από το 1973 ήδη, ο Morris Kline, εκφράζοντας εύστοχα την απορία της παγκόσμιας μαθηματικής κοινότητας μπροστά στα επώδυνα αποτελέσματα της κυριαρχίας των "Νέων μαθηματικών" στην εκπαίδευση, αναρωτιόταν "Γιατί δεν μπορεί να κάνει πρόσθεση ο Γιάννης". Εκείνος ο Γιάννης μεγάλωσε, έκανε οικογένεια και τα παιδιά του πήγαν στο σχολείο και -ενδεχομένως- ούτε αυτά μπορούν να κάνουν πρόσθεση. Η διερεύνηση των αιτιών για τον μαθηματικό αναλφαβητισμό των μαθητών είναι σημαντική -συχνά όμως αγνοείται το ενδεχόμενο ο (κάθε) Γιάννης να μην θέλει να μάθει! Και, φυσικά, αυτή η συζήτηση γίνεται εις βάρος του Γιάννη που θέλει!

Ας δούμε, λοιπόν, την περίπτωση αυτού του μαθητή: τον χρησιμοποιούμε στην τάξη για να δώσει τη σωστή απάντηση μόνον όταν οι υπόλοιποι δεν μπορούν. Κατά βάση τον αγνοούμε, δίνοντας ευκαιρίες για συμμετοχή στους αδύναμους μαθητές. Πηγαινοέρχεται από και προς το σχολείο με την αίσθηση ότι δεν του προσφέρει τίποτα.

Τα παιδιά αυτά υφίστανται έναν ιδιότυπο ρατσισμό. Αντί να αντιμετωπίζονται θετικά, ως προικισμένα άτομα, που πρέπει να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους, αφήνονται μόνα στον παράξενο κόσμο τους!

Πρέπει να προσφέρουμε πνευματική τροφή, στους μαθητές αυτούς, με πλήρη συναίσθηση ότι αποτελούν το μέλλον, την επένδυση της χώρας. Ο κόσμος στον οποίο θα ζήσουν κινείται με γρήγορους ρυθμούς -δεν πλήττει!

Στην κατεύθυνση της προσφοράς στα ταλαντούχα παιδιά, παραδίδουμε στην κυκλοφορία τα βιβλία "Μαθηματικοί Διαγωνισμοί και Ολυμπιάδες Ε' και Στ' Δημοτικού" των εξαίρετων συναδέλφων Σωκράτη Δ. Ρωμανίδη και Έφης Ν. Γυριχίδου, τους οποίους και ευχαριστώ, γιατί επέλεξαν τη "Μαθηματική Βιβλιοθήκη" για την έκδοσή τους.

Η ποικιλία του υλικού και η σοβαρότητα των λύσεων φαίνεται από το πρώτο φυλλομέτρημα. Αυτό που δεν βλέπει άμεσα ο αναγνώστης είναι η προσπάθεια που έγινε να μην πνιγεί η αυτενέργεια των μαθητών. Σε αρκετές περιπτώσεις, άφησαν εν γνώσει τους χώρο στο παιδί για να βρει διαφορετική, ίσως και πιο έξυπνη λύση από αυτή που παρουσιάζουν!

Εύχομαι στους μικρούς μας αναγνώστες "καλή ανάγνωση!"
Ελένη Μήτσιου

2/1/13

0 Επιτυχία του Ορέστη στα Μαθηματικά

Στην επιτυχία του Ορέστη στις Πανελλήνιες εξετάσεις "Θαλής" της Μαθηματικής Εταιρείας αναφέρθηκαν αρκετά blogs, όπως το gatzoli ο αχόρταγος το ethraki το palo το evros.e-citymap και άλλα. Του εύχομαι καλή επιτυχία και στον Ευκλείδη, γνωρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει!

 

1/1/13

0 Κηφηνείον “H Ωραία Ελλάς”

του Σαράντου Καργάκου, Συγγραφέως – Φιλολόγου – Ιστορικού


Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ καί τριάντα χρόνια είναι η …εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδόθησαν σε μία χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία, εξέθρεψε καί διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή πού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές πού ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές…
Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» πού κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή πού ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής πού έδειχνε αριστερά καί πήγαινε δεξιά καί τούμπαλιν. Γι’ αυτό τουμπάραμε… Κάποτε, ακόμη κι από...

Αρχειo αναρτησεων του site