3/12/10

0 Δυνάμεις (Παραμύθι με Μαθηματικά)

Ένα παραμυθάκι με αριθμούς που έγραψα και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 26 (Οκτ-Νοε-Δεκ 2010) του μικρού Ευκλείδη

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στην αριθμιτικούπολη, μια πόλη που ζούσαν 79 κάτοικοι, είχαν για ονόματά τους τους αριθμούς από το 2 έως το 80. Οι πιο κοντοί αριθμοί ήταν ο αριθμός 2 και ο αριθμός 3 και όλοι τους περιγελούσαν για το ύψος τους. Μια μέρα καθώς ο αριθμός 2 έπινε θλιμμένος το τσάι του άκουσε την πόρτα του να...
χτυπάει:
-Ποιος είναι; ρώτησε με την απαλή φωνή του.
-To νούμερο 3, άνοιξε, σκέφτηκα κάτι.
Το νούμερο 2 κατευθείαν του άνοιξε.
-Τι σκαρφίστηκες πάλι; τον ρώτησε.
-Άκουσε, σκέφτηκα πως θα λύσουμε το πρόβλημά του ύψους μας,απάντησε το 3. Εγώ θα σταθώ ακίνητος γιατί είμαι πιο ψηλός και εσύ με την βοήθεια μιας σκάλας θα σκαρφαλώσεις επάνω μου και έτσι θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη αξία. Γιατί από τη συνεργασία μας θα προκύψει το 3 στο τετράγωνο που είναι το 9. Έτσι θα νικήσουμε όλους τους μονοψήφιους αριθμούς εκτός από το 9.
- Ναι αλλά με αυτό τι θα γίνει; Δεν θα μας μπερδεύουνε οι συμπολίτες μας;
- Ναι, γι’ αυτό προτείνω μετά να ανεβείς εσύ στην δική του πλάτη οπότε θα προκύψει ο αριθμός 81. Έτσι θα είμαστε ο μεγαλύτερος αριθμός της πόλης και δεν θα μπορεί να μας κοροϊδεύει κανένας.
-Και πως λες να ονομάσουμε αυτήν την διαδικασία; ρώτησε ο 2.
-Εμμμμ…. το βρήκα, αυτήν την πράξη θα την ονομάσουμε δύναμη!
- Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Βρίσκω την ιδέα σου καταπληκτική! Απάντησε ο νούμερο 2. Εσύ πήγαινε να φωνάξεις το νούμερο 9 και εγώ θα φέρω μια μεγάλη σκάλα.
Μετά από λίγο συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του 2 και αφού εφάρμοσαν το σχέδιό τους βγήκανε βόλτα στην αριθμιτικούπολη. Όλοι οι συμπολίτες τους, τους κοιτούσαν με θαυμασμό και αποφάσισαν να τους ορίσουν αρχηγούς της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θα δημοσιεύονται όλα ανεξαιρέτως τα σχόλια εκτός από αυτά με ανάρμοστο περιεχόμενο τα οποία και θα διαγράφονται αμέσως.

Αρχειo αναρτησεων του site